Skip to content

д-р медицински универзитет
Хаки Криезиу

ВАШАТА ОПЕРАТА ВО САЛЦБУРГ

Општа хирургија | Висцерална хирургија | операција на вените

МОИТЕ УСЛУГИ

Избран доктор за општа и висцерална хирургија

ПРОВЕРКА НА ВЕНИТЕ

Ви нудам компетентни совети и терапија за болести на вените / проширени вени и пајакови вени. Мојот концепт за терапија прилагоден ги вклучува најновите технологии од склеротерапија до нежен метод на радиофреквенција.

ПРОВЕРЕТЕ

ПРОВЕРКА НА ХЕРНИЈА

Мала непријатност при влечење, обично со испакнатост во погодената област (препоните, абдоменот итн.), која се интензивира веднаш штом ќе се притисне. Најчести хернии се ингвинална хернија, бут хернија, инцизионална кила, папочна кила и епигастрична кила.

ПРОВЕРЕТЕ

ПРОКТО ПРОВЕРКА

Проктологијата се однесува на болести на аналната област. Повеќето од овие болести се поврзани со болка, гадење и срам. Затоа и се придава големо значење на интимноста за време на дијагнозата.

ПРОВЕРЕТЕ

Варикозните вени се нодуларно-проширени (површни) вени (крвни вени). Болеста во присуство на проширени вени во технички термин се нарекува проширени вени или проширени вени. Зафатени се површните вени на нозете , вклучувајќи ги и нивните главни стебла, вена сафена магна и вена сафена парва . (Извор = Википедија)

Херниите исто така колоквијално се нарекуваат „ руптури “. Органите и перитонеумот се туркаат нанадвор низ празнината во сврзното ткиво. Не ретко, поплаки за влечење се јавуваат во погодената област.

Минимално инвазивна хирургија ( МИС ) е генерички термин за хируршки интервенции со најмала траума (со најмала повреда на кожата и меките ткива). Припаѓа заедно со ендоскопската операција преку природни отвори ( ЗАБЕЛЕШКИ ), во кои инструментите се вметнуваат преку устата, анусот, вагината, дебелото црево или уретрата и, доколку е потребно, минимално инвазивни засеци се прават само таму, за лапароскопија . (Извор = Википедија)

Проктологијата е медицинско подобласт кое се занимава со болести на ректумот , поточно на ректумот и аналниот канал . Докторот кој се занимава со проктологија се нарекува проктолог или специјалист за цревни болести кој лекува цревни заболувања.

Пилонидалниот синус е хронично воспалително заболување на глутеалната набора ( рима ани ). Синоними за болеста се кокциксна фистула, пилонидална циста или сакрален дермоид . Според општо верување, болеста е предизвикана од продирање на влакна во кожата. Други мислења претпоставуваат вродена (вродена) деформација. Траумата (на пр. предизвикана од падови) исто така се дискутира како можна причина.

Превенција, дијагноза, третман и совети за лојни жлезди, липоми, вродени нокти, вени, третман на пајакови вени, анален егзема, анални пукнатини, венска тромбоза, апсцеси и многу повеќе.

Абдоминална сонографија е ултразвучен преглед на целиот абдомен . Во овој случај, звучните бранови се испраќаат од таканаречениот трансдуцер низ ткивото во абдоменот и повторно се примаат од истиот. Со помош на засилувач и соодветни компјутерски програми се обработуваат примените звучни бранови и се прикажуваат на екран. На овој начин може да се идентификуваат промени во големината и структурата и патолошки промени во внатрешните органи.

Дуплекс сонографијата се користи за прикажување на артериите и вените и за снимање на брзината на протокот на крв.Благодарение на 2D сликата и нејзината комбинација со кодирање на бои и пулсен бран доплер, дуплекс сонографијата е поразновидна и попрецизна од едноставната доплер сонографија. Во венските садови, доколку се присутни проширени вени, на пр. Б. ја изведуваат функцијата на венските залистоци (хронична венска инсуфициенција, CVI). Кај дуплекс тромбоза која може да се открие со сонографија (комбинирана компресија и дуплекс сонографија), вените може да бидат целосно или делумно затнати, што би го зголемило ризикот од емболија на пулмоналната артерија.

КОНСУЛТАЦИЈА И ТРЕТМАН

Индивидуални совети и концепти за третман

Како доктор по избор го имам потребното време да ве советувам детално и сеопфатно и да ве поддржам со моето знаење како искусен доктор. Зборувај со мене – среќен сум што сум тука за тебе!

Личниот контакт со пациентот и индивидуалните концепти за третман ми се особено важни!

РАЗГОВОР

Личниот разговор гради доверба. Врз основа на ова, се создава индивидуален концепт за третман.

ДИЈАГНОЗА

По првичната консултација се поставува дијагноза, која се прикажува со користење на најсовремени имиџинг дијагностички системи.

ТРЕТМАН

Во зависност од дијагнозата и договорот со пациентот, се спроведува вистинскиот третман.

Добредојдовте | Добредојдовте | Mirë se vini | Добродосли | Добродошли | Добро пожаловать

Го зборувам твојот јазик!

Германски | Албански | Босански | хрватски | Српски | Словенечки | македонски

За мене

д-р медицински универзитет Хаки Криезиу

 • Лиценца за вршење општа медицина (2008)
 • 2009-2014 Обука за специјалист по општа и висцерална хирургија во клиниките во Југоисточна Баварија, шеф на главен лекар проф.д-р. медицински Екехард Прачке
 • 2014-2016 Специјалист за општа и висцерална хирургија, фокус на баријатриска хирургија во болницата Халеин, Head Prim. д-р медицински универзитет Карл Милер
 • Од 2016 година виш лекар на Универзитетската клиника за хирургија на Државните клиники во Салцбург и болницата Халеин, раководител прим. универзитет Проф.д-р. Клаус Емануел
 • Диплома за доктор за итни случаи
 • Диплома DFP (медицинска академија)
 • член на австриската Здружение за хирургија
 • Член на лекарското здружение на Салцбург

КОНТАКТ

Јас сум лично достапен за вас:

Ординација во Салцбург

Здравствен дом Мос 15

Moosstrasse 15, 5020 Салцбург

Контакт и работно време:

Среда од 12:00 до 20:00 часот само со закажување телефонски на +43 (0)664 4202 148

Хируршки третмани

болница Халеин

Улица Градоначалник 34, 5400 Халеин

Телефонски термини од понеделник до петок од 16:00 до 20:00 часот

Ако ми го оставите вашиот телефонски број, со задоволство ќе ви се јавам.

Испратете ми ја вашата порака доверливо:

ГАЛЕРИЈА

VENEN-CHECK

Die Symptome einer Venenschwäche variieren je nach Schweregrad. Mögliche Hinweise auf eine Venenschwäche sind:

 • Kleine, rötliche bis bläuliche spinnennetzartige feine Venenzeichnungen, sogenannte Besenreiser, die vor allem an der Seite oder Rückseite der Oberschenkel auftreten
 • Deutlich hervortretende Venen, vor allem an Unterschenkel, Wade oder Kniekehle
 • Krampfadern: Sie befinden sich meist an Unterschenkel und Wade und sind durch die vorgewölbten, verdickten, geschlängelten bläulichen Venen gut zu erkennen.
 • Wasseransammlungen (Ödeme) im Bereich der Knöchel oder Unterschenkel
 • Hautveränderungen: bräunliche Pigmentierung im Knöchelbereich, trockene, schuppige, juckende Hautbereiche (Ekzeme) oder offene Hautstellen. Solche Veränderungen weisen auf eine chronische venöse Veneninsuffizienz hin.

 

Krampfadern können operativ und nicht-operativ behandelt werden.

Nach topographischen bzw. morphologischen Kriterien werden im Wesentlichen folgende Krampfadertypen unterschieden:

 • Stammvarizen, inkl. Varikose der accessorischen Venen
 • Seitenastvarizen
 • Perforansvarizen
 • Pelvine Varizen
 • Retikuläre Varizen,
 • Besenreiservarizen

Quelle: www.awmf.org     

HERNIEN-CHECK

Abgeleitet von dem griechischen Wort hérnos (Knospe, Spross, Vorwölbung) bezeichnet der medizinische Fachbegriff Hernie den so genannten Eingeweidebruch. Mit „Bruch“ ist hier demzufolge kein Knochenbruch gemeint, sondern eine Öffnung, beispielsweise in der Bauchwand, durch die Bauchfell, gegebenenfalls mit Eingeweideanteilen, nach außen vordringen kann. Diese Öffnung kann angeboren oder erworben sein. Sie wird ganz allgemein als Bruchpforte, das sich vorwölbende Bauchfell als Bruchsack und die eventuell darin befindlichen Eingeweide als Bruchinhalt bezeichnet. Bruchpforten können sich in der Bauchwand, im Bereich von Operationsnarben, im Zwerchfell, in der Leistenregion, am Beckenboden, im Bauchinnenraum und sogar in der Rückenmuskulatur befinden.

Eine Hernie besteht also im Wesentlichen aus den folgenden drei Anteilen [Abb.]:

• Bruchpforte: Krankhafte Lücke, beispielsweise in der Bauchwand. Sie verläuft je nach Lage durch verschiedene Gewebsschichten hindurch (Muskeln, Sehnen, Narbengewebe etc.). Die Lokalisation der Bruchpforte legt die Bezeichnung der Hernie fest, so spricht man beispielsweise von Leistenbruch, Nabelbruch, Narbenbruch, Zwerchfellbruch usw.
• Bruchsack: Ausstülpung des Bauchfells, das sich durch die Bruchpforte drängt. Nach außen hin wird der Bruchsack von Unterhautfettgewebe und Haut begrenzt. Diese Schichten werden als Bruchhülle bezeichnet.
• Bruchinhalt: Der Bruchsack ist entweder leer oder aber – in der Mehrzahl der Fälle – mit Bruchinhalt gefüllt. Der Bruchinhalt kann aus verschiedenen Bestandteilen bestehen, beispielsweise aus Darmschlingen und/oder Anteilen des Großen Netzes (fett- und bindegewebsreiche Bauchfellschürze, die normalerweise über die Dünndarmschlingen ausgebreitet ist). Meist befindet sich im Bruchsack auch eine als Bruchwasser bezeichnete Flüssigkeit, die den Bruchinhalt gleitfähig hält.

Quelle = Herniamed.de

PROKTO-CHECK

Hämorrhoiden (griechisch; haima = Blut, rhoos = fließen) stellen bei jedem Menschen vorhandene Blut-Kissen bzw. -Polster (Corpus cavernosum recti, Plexus hämorrhoidalis superior) dar, welche im distalen Rektum zirkulär gelegen sind und bis an die Linea dentata reichen. Bei Vergrößerung dieser Polster bzw. entsprechenden Beschwerden spricht man vom Hämorrhoidalleiden bzw. symptomatischen Hämorrhoiden. Das Hämorrhoidalleiden ist eine der häufigsten Erkrankungen in den Industrienationen. Die Inzidenz von Patienten, welche sich deshalb in ärztliche Behandlung begeben, wird mit ca. 4% angegeben. Auf Deutschland bezogen ist somit jährlich mit ca. 3,3 Millionen Behandlungsfällen zu rechnen. Der Häufigkeitsgipfel liegt zwischen dem 45. bis 65. Lebensjahr, in manchen Studien sind Frauen und Männer gleich verteilt, in anderen Studien sind Männer häufiger betroffen. Peranale Blutungen, perianale Schwellungen oder Prolaps und Juckreiz, Nässen sowie Brennen stellen die häufigsten – allerdings unspezifischen – Symptome dar. Zur Erkennung des Leidens ist die proktologische Basisdiagnostik ausreichend.

Die Hämorrhoiden werden entsprechend ihrer Größenzunahme und nach dem Ausmaß des Vorfalls in den Analkanal bzw. vor den After eingeteilt. International am häufigsten verwendet wird die Einteilung in vier Grade nach Goligher: nur proktoskopisch sichtbar vergrößerter Plexus haemorrhoidalis superior, Prolaps bei der Defäkation – retrahiert sich spontan, Prolaps bei der Defäkation – retrahiert sich nicht spontan; nur manuell reponibel, Prolaps permanent fixiert – irreponibel

Quelle: /www.awmf.org